therapiehonden

Wat doet de therapiehond?

De honden kunnen worden in gezet in tal van situaties met als doel: mensen, ondersteunen en stimuleren geruststellen en te motiveren. Je kunt hierbij denken aan kinderen die therapie volgen die erg gesloten en zich niet kunnen ontspannen of kinderen die een vorm van een beperking hebben waar een hond hun uit hun isolement kunnen halen, maar ook aan ouderen die zich vaak eenzaam voelen en waarbij veel bewegingen niet meer zo soepel gaan. door alleen een bal te gooien is de gooi beweging al een vooruitgang waar bij de spieren in beweging zijn. door de aanwezigheid van een hond is het stukje eenzaamheid weg doordat ze aandacht en reactie krijgen van de hond, zo ontstaat er ook een interactie met mens en dier.

Bij psychotherapie zorgt de aanwezigheid van de hond ervoor dat de patiënt zich meer op zijn gemak voelt. Zowel kinderen, jongeren en volwassen krijgen hierdoor een meer open houding en praten gemakkelijker of maken zelfs contact met een begeleider. Dit zorgt voor het sneller zetten van stappen tijdens de therapie. Een hond laat een persoon in hun waarde en hebben geen mening maar reageren. De interactie is het moment van succes hoe klein ze ook zijn. Een therapiehond helpt voornamelijk door er simpelweg simpel te zijn.

 

Tijdens therapie met kinderen komt het vaak voor dat het kind erg nerveus is en hierdoor geen open houding heeft. Door een hond bij de therapie te betrekken, is de sfeer vaak beter en valt de nervositeit bij het kind weg. Kinderen zijn namelijk dol op honden, zij hebben immers dezelfde hobby: spelen! Een hond laat het kind zich op zijn gemak voelen. Praten over de hond is leuk en hierdoor kunnen therapeuten ervoor zorgen dat er een gesprek op gang komt. Of tijdens een buiten sessie onder het lopen een kind de verantwoording geven over de hond waar op dat moment de verantwoording bij het kind wordt gegeven. Een gesloten kind of persoon zal duidelijk moeten zijn wat hij wilt bereiken.  Daarbij spiegelt de hond, hierdoor wordt het kind geconfronteerd met zijn eigen gedrag of zijn valkuil.

Therapiehonden kunnen ook op verschillende vlakken ouderen helpen. Zo worden er therapiehonden ingezet bij fysiotherapie. Ouderen kijken meestal erg op tegen deze therapie omdat dit vaak erg pijnlijk is. De hond leidt de patiënt af en zorgt ervoor dat de therapie leuker is. Er zijn ook speciale aaihonden die oudere mensen komen bezoeken. Zo voelen zij zich minder alleen en komen zij een stuk positiever in het leven te staan. Door de hond te aaien kunnen verstijfde handen, die veel oudere mensen hebben, ontspannen. Bij demente personen is de aanwezigheid van de hond een moment van plezier, zo gaan de mensen spontaan praten over vroeger en zo hoor je dan een levensverhaal. Ook hier haal je een persoon uit zijn visuele cirkel. Hier is net zo hoe klein ook het succesje is, een glimlach, een knuffel aan de hond is al waar het om gaat.

 

Welke honden zijn geschikt?

Eigenlijk zijn alle rassen geschikt om therapiehond te worden. Wel is het ene ras meer geschikt dan het andere. Het is namelijk belangrijk dat de hond een rustig karakter heeft en dol is op aandacht van mensen. Aandacht krijgen en geven is namelijk zijn werk. De hond moet goed gesocialiseerd zijn. Houden van knuffelen is een pré. Mensen die in therapie zijn kunnen vaak wel een stevige knuffel gebruiken. De hond geeft vertrouwen en eigenwaarde en daarop zullen personen anders gaan reageren op of in de omgeving.

 

Welke opleiding krijgt een therapiehond?

Welke opleiding een therapiehond krijgt, hangt af van waar hij voor ingezet gaat worden. De hond leert specifieke vaardigheden die tijdens de inzet als therapiehond van belang zijn. Je kunt hierbij denken aan snoepjes rustig uit de hand van een patiënt pakken of op commando een speeltje halen en brengen. Dog Assistent Intervention (DAI) is een verzamelnaam waar de hond op verschillende cases kunnen worden ingezet.

Erg belangrijk is gehoorzaamheid van de hond. Daarom moet de hond tal van commando’s leren. Therapiehonden leren functioneren bij veel verschillende soorten gedrag van mensen. De hond moet rustig blijven bij bijvoorbeeld druk gedrag en harde geluiden. Hij mag hier niet van onder de indruk zijn. Het is belangrijk dat de hond tegen een stootje kan. De hond wordt daarom tijdens de opleiding vaak geconfronteerd met hard vastpakken en aan zijn oren en staart zitten. het belangrijkste is het voorkomen dat de hond wordt pijn gedaan en de hond vertrouwd op zijn geleider.

Als je je eigen hond wil opleiden tot therapiehond is dit mogelijk bij verschillende organisaties. Je hond krijgt eerste een geschiktheidskeuring. Gedrag, karakter en gezondheid zijn hierbij doorslaggevend. Als je hond is goedgekeurd, kan de opleiding beginnen. Praktijklessen met de hond en theorielessen voor de baas zijn de twee onderdelen van deze opleiding. Wij zijn opgeleid bij pets4care onder leiding van doktersnuffelen zo wel de hond als de (ge)Begeleider is gecertificeerd volgens de richtlijnen van IAHAIO.